Winterjas: wisseling van de wacht

Heb je al een keer boos gegromd naar je winterjas, omdat hij in de weg hing de afgelopen weken? Met het lenteweer in de lucht en de positieve vooruitzichten dat dit de komende week zo blijft, komt het moment dat je weer voor een paar maanden afscheid neemt van je winterjas. Maar verwaarloos hem niet: volgend najaar en winter is hij weer je beste vriend!

wassymbolenKleine wasjes, grote wasjes

Ons advies luidt om je jas te wassen of reinigen voordat je hem opbergt. Geef (zichtbare en onzichtbare) vlekken geen kans om maandenlang een broeinest voor schimmels te vormen. Lees goed de wasinstructies (zie afbeelding) op je kledingstuk na, want veel van deze winterjassen bevatten specifieke materialen die een aparte behandeling behoeven. Uiteraard kun je je jas ook bij een stomerij laten reinigen.

Waar hang ik hem?

Niet alle plekken in huis zijn geschikt om winterjassen op te bergen: probeer alle ruimtes, zoals garages, zolders en kelders waar vaak veel vocht en stof aanwezig is, te vermijden. Kies voor een ruimte die koel, donker, droog en goed geventileerd is. Ruimtegebrek? Wellicht een leuk idee om zelf een kledingrek te maken om zo extra ruimte én een nieuwe mogelijkheid te creëren voor de wisseling van je winter- en zomerkleren! Dit rek kun je zelfs als echte eyecatcher in een werk- of slaapkamer neerzetten.

zelfgemaakt-kledingrek

Extra bescherming

Om je winterjas nog extra te beschermen tijdens de eenzame periode achter in een kast of onder in een weggestopte doos kun je nog kledinghoezen, mottenballen of –spray gebruiken, zodat schimmel en ongedierte geen kans krijgen. Ook het opbergen in een kussensloop is een goede en inventieve manier om je jas op te bergen.

Misschien ken je de uitdrukking: what goes around, comes around (eigenlijk de positieve variant van ‘boontje komt om zijn loontje’). En dat geldt ook voor je winterjas: verzorg je hem goed – ook tijdens de maanden dat je hem even niet nodig hebt – dan laat hij je de volgende winter weer stralen en warm voelen!