Vijftig tinten trends

Het boek Fifty shades of grey, in het Nederlands vertaald als Vijftig tinten grijs, van de Britse schrijfster E.L.James is een wereldwijd succes gebleken. In Nederland alleen al zijn sinds het verschijnen van het boek in 2011 al ruim meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht. De totale verkoopaantallen over de hele wereld overstijgt het duizelingwekkende aantal van 60 miljoen. Niet gek voor een erotische thriller.

 Op het doek en tussen de lakens

Vijftig tinten heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten, waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen. Zeker niet met de in 2015 op handen zijnde film met Dornan in de hoofdrol. Fans kijken in elk geval al reikhalzend uit naar de premièredatum en zijn benieuwd of de film even goed zal zijn als het boek. De boeken zouden ook in menig slaapkamer voor een revolutie gezorgd hebben. Of dat zo is, dat laten we graag in het midden.

…en in het straatbeeld

Ook op fashion gebied wordt meegelift op de successen van de boekenreeks. Het Amerikaanse modeblad Vogue besteedde al eens een heel artikel aan de kleding zoals die in de boeken wordt beschreven. Onlangs kondigde het Franse make-up merk: Make Up For Ever aan met een speciale lijn te komen die geïnspireerd is op de erotische roman. De collectie bestaat uit lipgloss, lippenstift, oogschaduw, lipliner en eyeliners. De verpakkingen zijn in stijl. Op de doosjes staan sleuteltjes en touw afgebeeld. Verwijzend naar het (soft)BDSM thema van de roman.

Fiftyshadesofgrey