Jouw uitstraling

gelaatkundeBen je een gesloten boek voor mensen of juist erg expressief in je gezichtsuitdrukkingen? Een pokerface kan soms erg handig zijn – het heet niet voor niets een pokerface! – tijdens spelletjes of zakelijke onderhandelingen. Anderzijds worden mensen met een expressieve uitstraling dikwijls als sociaal bestempeld en leggen ze makkelijk contacten, omdat ze eenvoudiger te lezen zijn.

Gelaatkunde

Fysiognomie of gelaatkunde is in feite praktische mensenkennis, waarbij aan de hand van het uiterlijk een karakter of persoonlijkheid kan worden afgelezen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de vorm van het hoofd, maar ook naar de wenkbrauwen, ogen, oren, neus, mond en kin. Simpelweg wordt het gelaat in drie gebieden opgedeeld:
gelaat

  • Denkgebied: haargrens tot neuswortel
  • Gevoelsgebied: neuswortel tot onderkant neus
  • Wilsgebied: onderkant neus tot onderkant kin

Zijn deze drie gebieden ongeveer even lang, dan verhouden voelen, denken en willen zich over het algemeen harmonisch tot elkaar. Is een van de gebieden beduidend groter? Dan is dat gebied dominant en zal de persoon dus meer vanuit dat gebied handelen.

Je gezicht weerspiegelt je karakter

symmetryMaar weinig mensen hebben een perfect symmetrisch gezicht. Dat komt omdat de rechter hersenhelft van je hoofd verantwoordelijk is voor de ratio en je linkerkant je gevoel weerspiegelt. En ook sporters die veel spierkracht moeten gebruiken, hebben vaak ongelijke gezichtshelften. Zo zeggen je wenkbrauwen veel over je overtuigingskracht, je ogen veel over je verbale vaardigheden en openheid, je neus over je wilskracht, je lippen over je sensualiteit en zakelijkheid en vormen je oren en kin een aanwijzing over hoe je met geld omgaat en hoe impulsief je bent. Kijk voor meer voorbeelden eens hier.

Hoe gezond ben je?

De Chinezen bestuderen deze wetenschap al eeuwenlang en gaan zelfs nog een stapje verder: zij beweren aan de hand van gezichtsdiagnostiek te kunnen zien hoe iemands gezondheid is en voor welke ziekten iemand vatbaar is. Wil je hier meten over weten, zoek dan eens op het internet naar patho-fysiognomie.